Categorii blog

Sfaturi utile

Ulei sau lac – care este diferenţa?

Product image: Ulei sau lac – care este diferenţa?

Uleiul și lacul sunt două opțiuni populare pentru finisarea meselor din stejar. Fiecare opțiune are avantajele și dezavantajele sale în ceea ce privește aspectul, rezistența și întreținerea lor.

În ceea ce privește aspectul, uleiul oferă un finisaj mat natural pentru mesele din lemn. Este ideal pentru lemnul închis la culoare și poate aduce fibra lemnului la viață. Totuși, uleiul poate face ca lemnul mai deschis la culoare să pară mai murdar, ideal ar fi sa fie băițuite inainte, apoi aplicat uleiul.  Lacurile, pe de altă parte, pot oferi mai multe finisaje diferite, cum ar fi mat, satinat sau lucios. Un finisaj mat poate oferi un aspect asemănător cu un finisaj în ulei, în special dacă utilizați un baiț neutru.

În ceea ce privește rezistența, uleiul pătrunde în lemn și oferă o anumită rezistență la apă. Totuși,  lemnul uleiat nu este la fel de rezistent la substanțe chimice ca unul lăcuit. Lacurile, pe de altă parte, oferă o rezistență superioară la substanțe chimice. Unele lacuri pot include chiar rezistență la alunecare, care poate fi utilă în zone cu trafic intens.

Este important să folosiți produse ecologice de curățarepentru mesele din lemn uleiate și să le intretineti regulat pentru a preveniacumularea de murdărie și a obține un aspect proaspăt.

O masă lăcuită necesită o întreținere mai ușoară, deoarece suprafața este mai rezistentă la substanțe chimice. Este important să folosiți produse de curățare specifice pentru lemn lăcuit și să evitați utilizarea abrazivului sau a produselor chimice puternice pentru a nu afecta finisajul.

În concluzie, alegerea dintre ulei și lac pentru finisarea elementelor din lemn depinde de preferințele și nevoile dvs. Uleiul oferă un aspect mat natural și o anumită rezistență la apă, dar necesită o întreținere mai ridicată și poate fi mai sensibil la uzură și substanțe chimice. Produsele finisate cu ulei sunt foarte ușor de recondiționat, acesta nu necesită slefuirea totală pentru aplicarea unui strat nou de ulei. Lacul pe de altă parte, poate oferi o rezistență superioară la uzură și la substanțe chimice, dar pentru o procedură nouă de lăcuire, acesta trebuie șlefuit în totalitate.